Zase je tady ten předvánoční čas a pro mnohé pilné hospodyňky to znamená pečení několika druhů cukroví. Řadíte se mezi milovnice vánočního cukroví a potřebujete pár rad, jak a kde své cukroví skladovat? Můžete se směle pustit do následujícího doporučení.cukroví

Nejlepší čas pro začátek pečení cukroví je zhruba 3-4 týdny před Štědrým dnem. Cukroví se tak stačí perfektně rozležet a dopřejete mu také dostatečný prostor pro zkřehnutí. Do krabic s cukrovím můžete buďto nalámat pár kousků bílého chleba, který pravidelně vyměňujte nebo do krajů krabice umístěte na měsíčky nakrájené jablko. Tyto suroviny na sebe navážou případnou vlhkost a chuti cukroví nijak neuškodí. Před samotným uskladněním nezapomeňte cukroví navíc přikrýt ubrousky.

Inspirace z Ameriky

V USA se lidé často spoléhají na své mrazáky. Ano, je to tak! Upečené cukroví jednoduše naskládají do mrazících boxů a před Vánoci je vyndají, aby stačilo rozmrznout. Doporučuje se to zejména u drobných koláčků nebo křehkého listového a vypalovaného těsta. Zamrazené cukroví vydrží v mrazáku až tři měsíce a je možné jej před podáváním na chvíli vložit i do trouby. V Česku tento způsob skladování cukroví není příliš rozšířen, ale za zkoušku to rozhodně stojí. Cukroví patří do mrazáku v pevných igelitových sáčcích prokládáné pečícím papírem.

Jak a kde cukroví uložit

I přesto, že existuje spousta druhů vánočního cukroví, je potřeba skladovat ho na chladném místě bez slunečních paprsků a nejlépe na bezpečném místě v rozlišení podle druhu. Začínat bychom vždy měli perníčky a perníkovým cukrovím, které potřebuje nejdelší čas pro změknutí a uležení. Začít s nimi můžete klidně už ke konci listopadu. Dva až tři týdny před Štědrým dnem se vrhněte na linecké a vanilkové rohlíčky. Můžete také upéct jakékoliv ořechové cukroví. Plnit jej ale rozhodně nezačínejte dřív než týden před Vánoci. Úplně na závěr byste do trouby měli dát sněhové cukroví, jako jsou makronky, pusinky a další. Vánočky, štoly a kynuté pečivo nechejte na den před štědrovečerní večeří. Krásně vám provoní celý byt a můžete je bez zbytečného svědomí celý den koštovat.

Co se týče uskladnění, určitě se shodneme na tom, že krásně uleželé cukroví je na talíři mnohem více chutnější a křehčí než čerstvě vytažené z trouby. Ideální teplota v místnosti s cukrovím by neměla přesáhnout 5 stupňů. Nedoporučujeme však dávat krabice na kraje balkonu, kde ještě v prosinci může sluníčko svými paprsky pracně napečené cukroví zkazit. Pokud se rozhodnete nechat cukroví na balkoně, snažte se jej umístit co nejdále od kraje, nejlépe ke dveřím, a dobře jej zabalte do tmavého igelitu. Ten pomůže i proti nežádoucí vlhkosti. V papírových krabicích můžeme bez obav skladovat perníčky, linecké cukroví i ořechy. Naopak piškotové mlsky a vanilkové rohlíčky raději uzavřete do plechových dóz. Rolády a vánočky včetně vánoční štoly uvítají obyčejný alobal a sáček.

Že do jedné krabice nepatří více druhů cukroví? Není tomu tak. Dejte si jen pozor na příliš aromatické druhy cukroví, které by se mohly smísit s ostatním druhem. Perníčky před uskladněním lehce zastříkněte zředěnou vodou s rumem a k vanilkovým rohlíčkům přidejte vanilkový lusk pro ještě větší očarující vůni.

Redakce Press-Media

Doporučuje další zajímavé články na mediích

40plus.cz

PressExpress.cz

iZprávyDnes.cz

Svět Ženy Facebook

Related post

Služby

Jak vybrat ten správný vánoční dárek ?

Cestování

Zima v zimě

Dekorace Dům, byt a zahrada Zprávy Zprávy

Vánoce klepou na dveře

Comment(0)