Předpokladem bezproblémového pečení jsou vhodně zvolené pomůcky. Přesněji správná forma na pečení. A protože se vyrábí v různých provedeních, jistě se vám bude hodit praktický manuál, po jehož přečtení budete přesně vědět, po jaké variantě sáhnout.

Jak se peklo kdysi?

Zeptejte se své babičky, jak se peklo za jejich mladých let. Dříve se peklo především v klasických hliněných, skleněných a keramických formách. Jsou k dostání v atraktivních tvarech, ale pečení je delší než ve formách z jiných materiálů. Navíc se musí důkladně vymazat. Moučníky však stojí za to – při dodržení pracovního postupu jsou rovnoměrně propečené, neboť zmíněné materiály uvolňují absorbované teplo pozvolna.

Plech, teflon a hliník

Je to už pěkných pár let, co zažily velký boom plechy na pečení. Jaké jsou jejich výhody? Plechové formy se obvykle vyrábí z černého plechu, který dobře absorbuje teplo a poměrně rychle ho vyzařuje – z tohoto důvodu nachází využití hlavně při pečení v horkovzdušné či elektrické troubě.

Opravdovou revoluci však pekařky zažily až s příchodem teflonu. Formy na pečení z tohoto materiálu mají nepřilnavý povrch, takže se nemusí vymazávat. Díky tomu lze upéct moučníky, které nejsou tak mastné a kalorické.

Špatnou volbou však nemusí být ani forma z hliníku, jehož předností je dobrá tepelná vodivost – vyberete-li si právě tuto variantu, budete se moct těšit z rovnoměrně propečeného pokrmu.

Moderní silikon

V čem hospodyňky pečou nejraději nyní? Těžko říct, ovšem s ohledem na popularitu silikonových forem to vypadá, že se největší oblibě těší právě tento moderní materiál. Nemusí se vymazávat, je pružný, hygienický a moučník z něj lze snadno vyklopit, aniž by se potrhal či rozdrolil.

A kterou formu byste si měla vybrat vy? Vyzkoušejte více variant, protože nejlepšího výsledku dosáhnete pouze na základě vlastních zkušeností. Kvalitní formy a plechy na pečení, ale také pekáče do trouby a další pomůcky najdete v e-shopu Tescoma na eshop.tescoma.cz.

Svět Ženy Facebook

Post by admin

Comment(0)