Plynový, elektrický, indukční, kombinovaný, se sklokeramickou deskou, s elektrickým zapalováním… Také vám z toho jde hlava kolem, když otevřete stránky e- shopu s bílým zbožím? A přitom jste stránky otevírali s jedinou a jednoduchou myšlenkou – pořídit si nový sporák. Už je dávno pryč doba, kdy byl jeden typ sporáku a i za ten byli lidé rádi.

Podíváme se společně, co dnešní trh nabízí za možnosti. Pod názvem sporák je většinou výrobců nabízen samostatně stojící spotřebič, který se skládá z trouby a varné desky či plotýnek. Vybíráte spotřebič, který bude v provozu téměř denně, takže při jeho výběru si opravdu dobře rozmyslete jaké funkce a kvalitu budete požadovat.

Základní tři ukazatele, které by vás měly nasměrovat ke správnému výběru jsou prostor, typ energie, funkce.

Indukční sporák ELECTROLUX EKI 6451AOX

Prostor

Sporáky nejčastěji navazují na pracovní desku. Je to nejvíce praktické, protože před vařením probíhá příprava pokrmů právě na tomto pracovním prostoru. Dle toho, kde bude sporák umístěn, pak volíte mezi šířkami 50, 55 nebo 60 centimetrů. Jejich instalace je nenáročná. Jsou v podstatě jen přistaveny ke kuchyňské lince a připojeny buď k plynu (což musí zajistit specialista) nebo do elektrické zásuvky.

  Jak pečovat o kuchyňskou linku

Rozhodující je ovšem, jaký typ energie máte v dosahu. Zvolíte si tedy mezi elektřinou, plynem nebo kombinací.

Elektrický sporák

U elektrického sporáku můžete volit mezi klasickými plotýnkami, sklokeramickou varnou deskou nebo deskou na bázi indukčního ohřevu. Poslední dva jmenované typy jsou nejvíce vyhledávány. Litinové plotýnky totiž vycházejí sice nejlevněji, ale zase mají vysoké náklady na provoz. Sklokeramická varná deska dosahuje rychle zvolené teploty, teplo k ohřevu produkuje topná spirála. Plného výkonu dosáhnou už za 15 sekund. Třetí variantou je indukční varná deska, která funguje na principu elektromagnetické indukce. Na tento typ desky je potřeba speciální nádobí určené na indukční vaření. Energetická náročnost elektrické trouby je sice trochu vyšší, ale zase se v ní dá teplota skvěle regulovat. Ohřívá shora i zespodu a ty horkovzdušné zajišťují proudění horkého vzduchu v celém prostoru.

Plynový sporák

Plamen plynové plotny hoří okamžitě a snadno se reguluje. Zbytkové teplo je minimální a standardně jsou plotny vybaveny bezpečnostní pojistkou proti úniku plynu. Většina má i zabudované zapalování, takže nemusíte mít stále po ruce sirky, jak tomu bylo dříve. Slabou stránkou plynového sporáku je plynová trouba. Špatně se reguluje, dokáže ohřívat potraviny jen zespodu a má tendenci potraviny vysoušet. Plynový sporák navíc spotřebovává vzduch z místnosti, což v kombinaci s plastovými okny a honbou za minimálním prouděním vzduchu nemusí být ideální.

Kombinovaný sporák Mora K 668 AW

Kombinovaný sporák

Pokud máte v bytě zavedený plyn a nechcete se vzdát vaření na něm, zvolte kombinovaný typ sporáku. Jedná se o spojení plynových hořáků a elektrické trouby. Dvě možnosti vaření v rámci jednoho spotřebiče.

  Nový projekt zkušených mistrů

Funkce

Moderní sporáky vám svými funkcemi dokážou usnadnit a urychlit vaření. Každý z nás bude po svém spotřebiči vyžadovat jiné funkce. U plynového a elektrického sporáku se budou samozřejmě lišit. Mezi nejvíce vyhledávané funkce patří integrované zapalování, wok hořák, pojistka hořáků, osvětlení trouby při zavřených dvířkách, Quick start, gril, rozmrazování, Booster, detekce velikosti nádobí, ochrana proti přetečení.

Závěrem doporučíme nákup v ověřeném e-shopu s dlouhodobou tradicí a jasnými podmínkami. Výhodou může být také výnos do patra, jako možnost při přepravě, nebo odvoz starého spotřebiče.

Post by admin

Comment(0)