Je sice po Velikonocích a sladkého bylo dost, ale mrkvové koblihy vás určitě nezklamou. Je to šalampounské řešení jak uspokojit děti a vaše svědomí ohledně přísunu zeleniny.
Suroviny:
- 400 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 150 g jmně nastrouhané mrkve
- 1 vejce
- 50 ml oleje
- 1 lžíce majonézy
- 2 lžíce rumu
- 1 lžíce cukru
- špetka soli
- citronová kůra
- olej na smažení
Kvásek:
- 40 g droždí
- 1 lžička cukru
- 200 ml vlažného mléka
Náplň:
- podle chuti, ale doporučuji povidla
- skořice
- vanilkový cukr
- podle chuti i troška rumu
Postup:
Nejdříve z mléka, droždí a cukru zaděláme na kvásek. Dále prosátou mouku zpracujeme s kváskem a zbytkem surovin. Vypracujeme hladké těsto a necháme kynout. Povidla rozmícháme s troškou vody ( nebo rumu), ochutíme vanilkovým cukrem a troškou skořice. Po vykynutí těsta těsta odebíráme lžící kousky, které zploštíme a naplníme povidly. Zabalíme a necháme kynout ještě 15 minut. Následně smažíme ve vyšší vrstvě oleje pozvolna z obou stran.