Rádi si občas dáte sklenku vína? Často víno servírujete při obědě? Potom byste měli vědět, na jakou teplotu víno chladit. Dále byste měli znát, jaký druh vína se nejlépe snoubí s vaším pokrmem. A nakonec, jaký typ skleničky pro kvalitní vína vybrat. Správné servírování vína není tak jednoduché, jak se na první pohled možná zdá. Odhalte tyto pravidla právě teď a staňte se mistrem při podávání vína i vy. Věřte, že už při podávání vína neuděláte žádnou chybu.  

Teplota vína je důležitá

Ačkoliv to může znít jako klišé, tak je pravdou, že teplota vína hraje při podávání velmi zásadní roli. Špatně vychlazené víno totiž ztrácí svoji specifickou vůni a chuť. Díky tomu tak nepoznáte jeho lahodnou chuť. Červená vína by se měla podávat při teplotě 14–16 °C, kdy vynikne nejlépe jejich chuť. Bílá vína mají ideální teplotu pro podávání v rozmezí 7–12 °C v závislosti na druhu a stáří vína. Růžová vína pak mezi 10 až 13 °C. A nakonec šumivá vína je vhodné podávat při nejnižší teplotě, a to 4–6 °C. Všechny druhy vína se musí chladit pomalu, proto víno nikdy nedávejte do mrazáku. 

  Jak na domácí zmrzlinu

Vyberte k vínu vždy vhodný pokrm

Kromě teploty je nejčastějším prohřeškem servírování vína k nevhodnému pokrmu. Jestli se dopustíte této chyby, pak si nevychutnáte nejen víno, ale ani samotný pokrm. Chuť vína se totiž snoubí s chutí jídla a vzájemně se doplňují. Existuje několik základních pravidel, kterých se stačí držet. Červená vína volíme k těžkým pokrmům a tmavým druhům masa (hovězí, zvěřina či skopové). Bílá vína volíme naopak k lehkým pokrmům a bílému masu, jako je ryba a kuře. Pokud však bude bílé maso více kořeněné, pak je vhodné zvolit červené víno. Pokud si nebudete s výběrem jisti, nebojte se obrátit na odborníky.  

Druh skleničky není zbytečný detail

Při servírování vína je třeba také dbát na druh skleniček, které jsou pro daný druhu vína určeny. Přesto, že se to může jevit jako zbytečný detail, tak to má svůj opodstatněný důvod. Tvar skleničky totiž úzce souvisí se správným vyniknutím chuti a vůně vinného nápoje. Pro červená vína se používají skleničky tulipánového tvaru o velkém objemu. Bílá vína jsou naopak podávána v uzavřenějších skleničkách o menším objemu. Pro šumivá vína jsou určeny tzv. flétny, čili vysoké úzké skleničky. Vždy by se zároveň mělo jednat o bezbarvé sklo. 

  Bezová šťáva

Při podávání nezapomeňte dbát také na kvalitu vína. Nejširší sortiment kvalitních vín najdete na e-shopu společnosti Premier Wines & Spirits.

Post by admin

Comment(0)