Milujete chilli con carne? Pak určitě znáte barevné fazole. Barvy jsou různé, dozrávají v hnědé, červené i černé. Můžete také vyzkoušet i další odrůdy pikantní strakaté pinto, nebo italské borlotti. Váš pikantní pokrm zcela obohatí a dodají i potřebné látky.
Fazole mohou obohatit váš jídelníček a pomoci i k aktivnímu životnímu stylu. Obsahují velké množství rozpustné i nerozpustné vlákniny. Vhodné pro aktivní lidi a hlavně sportovce. Jsou výborným zdrojem bílkovin a pomáhají budovat svalovou hmotu. Jeden šálek vařených fazolí denně může snížit hladinu cholesterolu až o 15-20%, stabilizije inzulin, pomáhá s krevním tlakem a zabraňuje vzniku infarktu.
Myslíte si, že znáte fazole?
Skvělé pyré například připravíte z bílých fazolí. Mají jemnou strukturu a krémovou chuť, pouřívají se k přípravě různých druhů jídel, hlavně polévek, salátů, pomazánek, ale i jako příloha. Před uvařením se namáčí až na deset hodin. Následně se vaří asi 20 minut.
Vyznáte se ve fazolích?
- Fazole Černé oko, bílé fazole s očkem mají jemně neutrální chuť. Obsahují hodně kyseliny listové. Převážně se hodí do polévek a zeleninových nákypů. Opět se musí předem namočit a vařit třeba i v tlakovém hrnci.
- Purpurové fazole, neutrální chuť lze báječně okořenit bylinkami akořením.
- Adzuki, zasytí i na dlouhé hodiny. Jejich chuť je jemně oříšková, velice chutné. Obsahují vápník a hodně fosforu.
- Mungo, vynikající zdraj vitamínů, draslíku, železa a hořčíku. Jsou vhodné k naklíčení, protože nepodléhají plísním. Mají jemně hráškovou chuť.