Zima je často obdobím nachlazení, a pokud ji nechcete strávit v posteli, s horečkami, rýmou a dalšími nepříjemnými příznaky nemoci, tak zkuste udělat něco pro své zdraví. Zkuste změnit skladbu jídelníčku a inspirujte se zdravými potravinami, které vás zahřejí.

Čemu se v zimě vyhnout

V zimě by mělo být hlavním cílem doplnit tělu potřebné živiny, minerály a vitamíny. Nejvhodnější je tak zelenina a ovoce, ovšem volte jiné druhy těchto potravin a jiné zpracování než jste zvyklí v létě nebo na jaře. Vyhněte se studeným polévkám, studeným smoothie a také salátům. Pro uchování potravin využijte nerezovou lednici, z níž zeleninu tepelně zpracujte. Skvělé pokrmy připravíte například v konvektomatu, který je kombinací parní a horkovzdušné trouby.

Co naopak konzumovat

K přípravě zimních receptů, které podpoří imunitní systém, si vyberte například kozí a ovčí sýry, stejně tak vhodné je horké kozí mléko, které můžete dosladit medem. Do jídelníčku rozhodně zařaďte semínka, ořechy a také ovesné kaše. Začněte svůj den teplou ovesnou kaší s ovocem, které máte nejraději a uvidíte, kolik budete mít energie po celý den.

Rozhodně se nebojte ani koření, které dokáže nejen jídlo dochutit, ale také skvěle prohřát. Vyberte si například pepř, chilli, kari nebo zázvor. Oblíbené koření, které by na Vánoce mohlo provonět váš domov a podpořit vaše zdraví je skořice, hřebíček, badyán a fenykl. Můžete z něj upéct vánoční cukroví nebo jej přidat do vánočního punče.

Z ovoce si vybírejte třešně, broskve, ale také banány a pomeranče s mandarinkami, které obsahují velké množství vitamínu C. V zimním obdobím se vyplatí konzumovat také sušené ovoce, které sice obsahuje více cukru, ale nemusíte ho sníst tolik.

Jaké spotřebiče vám ulehčí vaření

Pro zdravější vaření a zachování živin veškerých použitých potravin, zkuste vaření v parním hrnci nebo přímo v konvektomatu, který vás překvapí tím, jak snadno jde pomocí něj vařit bez tuku. Dalším spotřebičem, který oceníte po dobrém jídle v kterékoliv roční období, je lednice na víno. Díky takovým pomocníkům vytvoříte rychle a jednoduše zimní nápoje, které vás zahřejí a posílí váš organismus. Nebojte se použít víno na svaření, na vánoční punč nebo na pečení, kdy je na víně možné upéct kachnu, kuře, ale také z bílého vína vytvořit skvělou francouzskou cibulovou polévku.

Užijte si zimu, ať už máte v plánu být doma v teple s knihou, svařeným vínem a něčím dobrým na zub, nebo se chystáte na hory a chcete prožít aktivní zimní dovolenou.

Post by admin

Comment(0)