Chcete být zdravá a to stejné chcete zajistit i u vaší rodiny? Pokud ano, je dobré dbát na správnou přípravu jídla. Každá z vás velmi dobře ví, že špatnou přípravou je třeba smažení. Co je ale tou dobrou a správnou? Podívejte se s námi.
Dušení
Oblíbená metoda přípravy jídla, která je spojována především s přípravou zeleniny. Díky tomu si může zachovat jak podíl živin, tak si zachová i svou barvu. Jako inspirace po vaše vaření mohou přijít vhod hlavně vegetariánské pokrmy, které jsou na tomto principu přípravy plně založeny a tak patří k ideálním možnostem, jak pro rodinu zdravě vařit.
Pečení
I když se to nezdá, i pečení je variantou přípravy, která je zdravá. Pokud k tomu nepoužíváte různé druhy tuků a jiných nezdravých přísad. Když se naučíte několik receptů připravovaných v troubě, zjistíte, že pečení je v rámci vašeho zdraví velmi zajímavá metoda přípravy. Mimo jiné i proto, že v troubě můžete připravit jídla, která byste jinak klasiky smažila. Mezi příklady mohou patřit: řízky, bramboráky či karbanátky.
Vaření v páře
Je velmi podobné klasickému dušení, ale s tím rozdílem, že potraviny nepřicházejí do styku s vodou, ale jenom s párou. K této metodě je možné využít jak různé moderní parní hrnce, tak není problém realizovat i variantu klasickou, založenou na využití pařáčku, na který jednotlivé potraviny umístíte. Toto zdravé vaření přispívá ke zkrácení doby přípravy a tak i k tomu, že si pokrmy zachovají to, co jim má zůstat z výživových hodnot.
Sous-Vide
Moderní postup založený na pomalém vaření vodní lázni. Jelikož je daný pokrm vakuován v obalu, tak nedochází k jeho kontaktu s tekutinou, ani neztrácí svou šťavnatost a chuť. Výsledkem je skutečně dokonalé jídlo, které si taktéž zachovává zásady zdravého stravování. Dnes je metoda sous vide velmi populární i v řadě kvalitních restaurací.