- Komerční sdělení -zeny
Rady a NávodyChcete si vyzkoušet na vlastní kůži jaké je to...

Chcete si vyzkoušet na vlastní kůži jaké je to být alchymistou? Vyzkoušejte si doma připravit kávu vacuum potem

-

- Komerční sdělení -aktuality

Vacuum pot je přístroj na přípravu kávy, který vypadá na první pohled opravdu složitě. Jde ale o velmi efektivní metodu, která ale v našich končinách není příliš rozšířená. Což je škoda, protože si díky ní můžete připravit opravdu výbornou kávu navíc postupem, který na první pohled připomíná spíše chemický pokus a který vás tak bude opravdu bavit.

Jak vypadá vacuum pot?

Na první pohled úplně stejně jako alchymistické náčiní. Je složený ze dvou baněk ze skla propojených trubicí s filtrem. Baňky jsou postaveny do svislé polohy a do spodní z nich se lije voda. Ta se zahřívá a přitom se mění ve vodní páru, která se trubicí přirozeně dostane do horní baňky, v níž je filtr s kávou. Tam dojde k jejich smíchání a extrakci kávy. Po odebrání zdroje tepla vodní pára v horní nádobce zkondenzuje vakuum vznikající ve spodní baňce vtáhne vodu z té horní dolů přes filtr. Výsledkem je skvělá káva delikátní chuti bez lógru, kterou si rychle oblíbíte. Na přípravu nápoje pomocí vacuum potu budete potřebovat nahrubo namletou zrnkovou kávu. Zvolit můžete delikátní odrůdu Arabica anebo jemnější Robustu, výborná bude ale z vacuum potu také káva bez kofeinu, která nezacloumá s vaším krevním tlakem.

 Jaký zvolit vacuum pot?

Tento nástroj pro přípravu káv sežnete v několika velikostních variantách. Ten nejmenší je určen přibližně na 2 hrnky kávy, ze středního uděláte 3 a z největšího až 5 šálků kávy. Potřebovat k němu budete také jednorázové papírové anebo několikrát po sobě použitelné bavlněné filtry. A k zahození nebude ani míchadlo. Chcete-li si kávu ve vacuum potu připravit i na cestách, můžete si pořídit kompletní balení s kahanem, míchátkem a odměrkou, takže vám bude už jen chybět dokoupit mlýnek a kvalitní zrnkovou kávu. Výbornou kávu si tak můžete dopřát kdekoliv. Zbývá tedy už jen dořešit co ke kávě si dopřát.

Odkud pochází vacuum pot?

Podle historických pramenů údajně z Německa, odkud se v průběhu 19. století rozšířil do sousední Francie, kde se objevily i jeho další varianty. Přestože postupem let upadl vacuum pot tak trochu v zapomnění, je často využíván při přípravě kávy například v Americe, ale i dalekém Japonsku. Své místo si ale opět získává i u evropských konzumentů kávy. Vyzkoušíte ho také?

Mohlo by se vám líbit

Červené víno – uznávaný symbol chutí

Červené víno, skvostné dílo vinařů a oblíbená chuťová pochoutka mnoha milovníků vína po celém světě. Tato výjimečná nápojová lahůdka...

S jarem přichází ideální čas na reorganizaci vašeho domova. Jak na to?

Zima se chýlí ke konci a o slovo se konečně hlásí jaro. Delší dny a slunečné počasí vlévá lidem...
- Komerční sdělení -zpravy

Proč byste měli vyzkoušet přírodní kosmetiku?

V posledních letech se stále více lidí obrací k přírodní kosmetice. A není divu. Nabízí totiž hned několik benefitů,...

Už jste četli?

Červené víno – uznávaný symbol chutí

Červené víno, skvostné dílo vinařů a oblíbená chuťová pochoutka...
- Komerční sdělení -zpravy

Mohlo by se vám líbitNebo ne?
Redakce doporučuje