- Komerční sdělení -zeny
Rady a NávodyUž jste ochutnali farmářskou kávu z pohoří Mount Elgon?

Už jste ochutnali farmářskou kávu z pohoří Mount Elgon?

-

- Komerční sdělení -aktuality

Pro mnohé možná není Uganda první zemí, která se vybaví při pomyšlení na vysoce kvalitní kávu Arabica – tato země je tradičně známá jako výrobce Robusty. Například ale svahy hory Elgon na východě země, hraničící s Keňou,  jsou ideální pro výrobu vysoce kvalitní speciální kávy.

Místní obyvatelé věří, že bůh žije na hoře Elgon – daleko za hranicemi, kam se lidé odvažují – a že když je šťastný, dodává déšť do bohatých zahrad na úbočí hory. Tyto zelené, úrodné stráně jsou skutečně téměř božským územím pro produkci kávy a producenti stále více realizují svůj potenciál. Jednou z klíčových oblastí programu je Gibuzale, která se nachází v nadmořské výšce 1 900 metrů, je nejvýše položenou a nejvzdáleněji umístěnou stanicí. Kávové boby sem dodává 934 drobných farmářů z celého regionu. 

Všichni zúčastnění farmáři jsou drobní zemědělci, jejichž rodiny pěstují kávu po generace. Průměrná velikost farmy je pouze kolem 1 hektaru a tato luxusní káva je pro většinu rodin cennějším zdrojem příjmů, zejména pro investice do zlepšení živobytí.

A jak se vyrábí luxusní káva?

Ráno se suchá fermentovaná káva promyje v mycím prostoru vedle suché fermentační nádrže. To se provádí ručně. Abyste využili časného ranního slunce, mytí probíhá vždy před 10. hodinou. Po umytí se pergamen na jeden den předsuší na „odkapávacích stojanech“ a poté se na další den přemístí do jednoho ze skleníků Gibuzale. Vzhledem k tomu, že povětrnostní podmínky na Gibuzale (vysoká nadmořská výška, tak chladno a během sklizně vždy deštivo) nepřejí sušení, je pergamen po 2 dnech sušení převezen do továrny skupiny Mbale na úpatí hory Elgon. Tam se pergamen suší na slunci a pravidelně se třídí na sušících stolech – oddělených losem – až do sucha. V závislosti na povětrnostních podmínkách to trvá v průměru 2 týdny.

Čím je tato káva výjimečná?

Byla vypěstována v nadmořské výšce kolem 1.900 metrů. Má také zajímavou vůni, v níž můžete ucítit mango. Kyselost kávy je lehce vyšší, citrusová – připomíná přezrálé citrony. V chuti této kávy lze najít zkaramelizovanou cukrovou třtinu, v dochuti pak zemitou ugandskou čokoládu. Je to prostě a jednoduše káva pro milovníky netradiční chuti. 

Navíc koupí pomůžete veterinářům z organizace Gorilla Doctors, kteří se starají o poslední horské gorily v ugandských horských pralesech. Z nákupu této kávy jim věnujeme část z prodejní ceny.

Předchozí článekDětské hračky a kreativita
Další článekCoverlock CV3550

Mohlo by se vám líbit

Italský olivový olej má tradici už od dob antického Říma

V dějinách je jen málo plodin, které vydrží na špici popularity tak dlouho, jako právě produkty olivových hájů. Když se...

Co nabízí přístrojová neinvazivní péče o tělo?

Potýkáte se s nedostatky v podobě tukových polštářků či celulitidy a nevíte si s nimi rady? Zdravý životní styl, pohyb a minimalizovat...
- Komerční sdělení -zpravy

Tipy, jak konečně dodržet obávaná předsevzetí

Je to tady, nový rok a s ním nový začátek. Jinými slovy období, kdy si nemálo z nás řekne ono slavné...

Už jste četli?

Italský olivový olej má tradici už od dob antického Říma

V dějinách je jen málo plodin, které vydrží na špici...

Co nabízí přístrojová neinvazivní péče o tělo?

Potýkáte se s nedostatky v podobě tukových polštářků či celulitidy a...
- Komerční sdělení -zpravy

Mohlo by se vám líbitNebo ne?
Redakce doporučuje