Už se zase blíží 11. listopad a s ním i pečení slavnostní svatomartinské husy. Jde o starou tradici, kdy se recept může dědit po generace. Pro ty, kdo však potřebují návod na výtečně upečenou husu, máme recept. A nechybí ani tipy na vybavení, které během příprav jistě oceníte.

Proč na svátek svatého Martina pečeme husu?

Tradice pečení svatomartinské husy má údajně základ ve dvou legendách. Jedna z nich říká, že svatého Martina husy rušily při kázání, a proto skončily na pekáči. Druhý příběh zase vypráví o skromnosti svatého Martina, který se měl stát biskupem, ale schovával se v husníku a husy ho svým hlasitým kdákáním prozradily. Podle dostupných údajů se u nás tradice slaví již zhruba od 7. století.

Svatomartinské menu na úrovni

Kromě samotné kachny je potřeba myslet i na přílohu, kterou v tomto případě tvoří různé variace knedlíků. Protože se svátek slaví víceméně po celý den, neměly by na stole chybět malé dobroty v podobě koláčů a drobných sladkostí, jako jsou například svatomartinské rohlíčky nebo švestkové svatomartinské koláčky. Součástí tradice je nejenom dobře upečená husa, ale i svatomartinské pečivo a samozřejmě dobré víno pro zakončení slavnostního oběda. Svatomartinské víno by na stole rozhodně nemělo chybět. Nejen pro slavností příležitosti se vám bude hodit sada na víno obsahující zátku, otvírák a nálevku. Do výbavy, kterou pořídíte ještě před slavnostním dnem, můžete zařadit i kroužky na ubrousky pro hezky prostřený stůl a teploměr pro kontrolu správného vychlazení vína.

Nejlepší recept na svatomartinskou husu

Dozlatova upečená a chutná husa se peče dlouho a ideální je začít s přípravami ještě předcházející den. Pečení husy v tomto receptu zabere celých 13 hodin, což je nejlepší načasovat přes noc.

Husu si důkladně očistěte od zbývajících brk a zbytků peří. Vyndejte droby a použijte je na přípravu chutné polévky. Odstraňte křídla, která se také hodí do polévky. Zbylé maso důkladně opláchněte a pořádně okmínujte.

Tip: Pro pohodlné odstranění křídel i další servírování se hodí nůžky na drůbež Tescoma COSMO.

Dalším krokem je umístění husy do pekáče. Právě pekáč je klíčovou součástí celého vybavení a jeho kvalita ovlivňuje i celý výsledek. Praktickým kusem vybavení je pekáč na husu s víkem. Husu pak nemusíte připravovat schovanou pod alobalem. Mělo by také jít o velký pekáč na husu, aby se dovnitř vešla drůbež, ze které se nají celá rodina. Ještě před pečením nezapomeňte husu podlít trochou vody, aby se nepřipekla. Teplotu nastavte přibližně na 80 stupňů a počkejte 10 hodin. Na poslední 2 hodiny pečení teplotu o něco zvyšte, polijte výpekem a husu odkryjte pro získání křupavé kůrčičky.

Tip: Při výběru pekáče to není žádná sranda. Měl by být velký a z dobrého materiálu pro přípravu chutné a křupavé husy. Skvělým řešením tak může být titanový pekáč na husu BAF Gigant 5l.

Jednoduchou údržbu a nepřilnavý materiál nabízí hliníkový pekáč s teflonovým povrchem. Klasikou, kterou používaly už naše babičky je potom smaltovaný pekáč s víkem, například Orion 38 cm.

 

Mezi další alternativy, kdy ve všech případech dosáhnete výborných výsledků, patří litinový pekáč LAMART IRON o velikosti 33 centimetrů. Dalším tipem je potom dostatečně velký a spolehlivě pečící pekáč keramický s glazurou a s víkem 6l Orion.

 

Vhodnou alternativou je také skleněný pekáč s poklopem Tescoma DELÍCIA GLASS 42 cm nebo keramický pekáč Orion.

 

 

Na závěr nezbývá než popřát, ať se slavností svatomartinský oběd vydaří a užijete si společné chvíle u dobrého jídla před příchodem zimy.

Svět Ženy Facebook

Post by admin

Comment(0)