- Komerční sdělení -zeny
ZajímavostiFotky jako od fotografa? Co byste měli vědět?

Fotky jako od fotografa? Co byste měli vědět?

-

- Komerční sdělení -aktuality

Máte v plánu se stát profesionálním fotografem, nebo se prostě jen chcete naučit fotit pěkné fotky na mobil? Pak byste měli věnovat pozornost třem základním veličinám, které vás dovedou ke krásným fotkám, jako od profesionála.

Nemusíte hned na začátku umět do detailu ovládat všechny funkce svého fotoaparátu, ale něco byste vědět měli. Co je čas, clona a citlivost ISO. Právě tyto tři veličiny dohromady rozhodují o tom, jestli bude fotka koukatelná. O všech se jistě dozvíte i na své první hodině v kurzu fotografování.

Expoziční čas

Čas expozice, to je čas, během kterého fotoaparát vyfotí při daném světle focený objekt. Není to tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát. Během pár pokusů brzy zjistíte, že s trochou praxe to zvládnete levou zadní. Pamatujte si, že čím delší doba je potřeba pro vyfocení fotky, tím stabilnější uchopení fotoaparátu potřebujete.

Ideální je si hned na začátku pořídit stativ, který vám pomůže při focení v horších světelných podmínkách. Kdy musíte dlouho držet fotoaparát v ruce.

Clona

Clona fotoaparátu funguje podobně jako zornička v lidském oku. Pomocí speciálního mechanismu ovlivňuje množství světla, které prochází objektivem. Tím ovlivňuje hloubku ostrosti fotky. Hloubka fotky bude větší tím, čím vyšší budete mít na fotoaparátu nastavené clonové číslo.

Citlivost ISO

ISO je přesně to, co potřebujete, abyste dokázali vyfotit hezkou fotku i v šeru a bez blesku. ISO udává citlivost digitálního čipu. Čím vyšší je, tím vyšší je i jeho citlivost, tím pádem si dokáže poradit i s horšími světelnými podmínkami.

Není to však zadarmo, celková kvalita fotky je pak horší. Snažte se tedy řídit pravidlem, že v přítmí nastavíte ISO vyšší a naopak při dobrých světelných podmínkách naopak nižší.

Světlo – základ dobré fotky

Dobré světlo je základ dobré fotky. To vám potvrdí každý úspěšný fotograf. Nejlepší fotky vznikají v přirozeném světle, kdy se vám vykreslí stíny a fotografie pak bude mít krásnou atmosféru. Naprosto nejkrásnější fotografie vznikají během zlaté hodinky, kdy je slunce nízko nad horizontem.

Ptáte se, kdy že to ta zlatá hodinka je? Je to první hodina po východu slunce a poslední před jeho západem.

Právě v této době je nejmenší kontrast, stíny nejsou tak tmavé a slunce dává teplé odstíny. Výsledná fotka má pak krásnou a pohodovou atmosféru.

V závislosti na ročním období si tedy budete muset buď hodně přivstat, nebo naopak dlouho čekat. Výsledek však vždycky stojí za to!

Nejméně vhodný čas na focení je naopak poledne, kdy je slunce nejvýš a světlo je příliš ostré. V této době hrozí, že fotky budou přeexponované, lidem nebude vidět do obličeje a bude na fotkách spousta stínů.

Ohlídat si tyto tři veličiny jistě zvládnete a brzy se z vás při troše cviku stane vyhledávaný fotograf na společných výletech. Pokud se však chcete stát profesionálním fotografem, tyto tři věci jsou jen povinný základ. K vytváření krásných profi fotek totiž vede ještě dlouhá cesta.

Že se vám ale nechce učit žádné technické informace a přes to chcete mít parádní fotky z oslavy, svatby nebo jiné akce? To není problém, stačí si najít profesionálního fotografa, který pro vás fotky nafotí.

Mohlo by se vám líbit

Jak nakoupit ten nejlepší parfém pro Vás

Zjistila jsem, že při nakupování parfémů je třeba zvážit pět základních kroků, takže je zde pro vaše potěšení a...

Italský olivový olej má tradici už od dob antického Říma

V dějinách je jen málo plodin, které vydrží na špici popularity tak dlouho, jako právě produkty olivových hájů. Když se...
- Komerční sdělení -zpravy

Co nabízí přístrojová neinvazivní péče o tělo?

Potýkáte se s nedostatky v podobě tukových polštářků či celulitidy a nevíte si s nimi rady? Zdravý životní styl, pohyb a minimalizovat...

Už jste četli?

Jak nakoupit ten nejlepší parfém pro Vás

Zjistila jsem, že při nakupování parfémů je třeba zvážit...

Italský olivový olej má tradici už od dob antického Říma

V dějinách je jen málo plodin, které vydrží na špici...
- Komerční sdělení -zpravy

Mohlo by se vám líbitNebo ne?
Redakce doporučuje