Doba přípravy:

40 minut

 

Ingredience:

Těstoviny, nejlépe penne, rigatoni, farfalle,  nebo fusilli

800 g žampionů

Provensálské koření

Tyminán

Muškátový oříšek

Sůl

Pepř

Olivový olej

Smetana na vaření 500 ml

Tavený sýr

Polníček/ čerstvá bazalka

 

Postup:

Na pánev dáme rozehrát olivový olej. Mezitím si nakrájíme žampiony na plátky o střední velikosti. Až je olej rozpálený, vložíme žampiony na pánev, poté je mírně posolíme. Necháme dusit pod pokličkou. Po chvíli přimícháme provensálské koření a tymián. Do druhého hrnce dáme vařit vodu na těstoviny. Před varem vodu osolíme a vložíme těstoviny, které necháme cca 3 minuty vařit. Během varu těstoviny několikrát promícháme, aby nedošlo ke slepení. Následně necháme těstoviny odstát v horké vodě cca další 3 minuty (aby nebyly těstoviny rozvařené, ale „al dente“.). Po uplynuté době těstoviny scedíme. V žádném případě neproplachujeme studenou vodou! Do uvařených těstovin dáme olivový olej (nešetříme) a sušenou, nebo i čersvě nakrájenou bazalku.

Do pánve, kde dusíme  žampiony, přidáme smetanu na vaření, vložíme velké balení taveného sýra (cca 120 g) a postupně za stálého míchání a při sníženém výkonu plotýnky jej  pomalu rozpouštíme. Přidáme pepř a nastrouhaný muškátový oříšek.  Vaříme cca 20 minut, dokud nejsou  žampiony měkké. Pak můžeme vše servírovat. Pro ozdobení můžeme přidat čerstvou bazalku, nebo i polníček.

Autor článku: Štěpánka Pírková

3. Zelené lusky s brusinkami a kozým sýrem

Comment(0)

Leave a Comment