- Komerční sdělení -zeny
ZajímavostiBezová šťáva

Bezová šťáva

-

- Komerční sdělení -aktuality

Tento recept znají snad všechny babičky. I tento je roky prozkoušen a přiveden zase o trochu blíže k dokonalosti.

Na 3litry budeme potřebovat:

30 až 40 velkých květů černého bezu

2, 5 kg třtinového cukru

Vymačkanou šťávu z větších 4 citrónů

Voda

Bezová šťáva
Bezová šťáva

 

Nejprve si musíte natrhat květy z černého bezu. Často se plete s jinými květy. Proto pozor, bez černý je sice keř, často však vypadá jako malý stromek. Jeho květy silně páchnou i na dálku a jsou bílé. Tento proces lze provádět až na konci května nebo začátkem června, kdy bezy kvetou.

Natrháte si asi 30 až 40 květů bezu a doma je propláchněte ve vodě. Poté si připravíte větší hrnec, který budete používat po celou dobu. V něm svaříte 3 litry vody, které necháte opět vychladnout a poté do ní vložíte květy, které takto namáčíte přes noc, ale klidně i delší dobu v lednici. Vodu později slijete přes síto vyložené čistou utěrkou. Přidáte 2 a půl kila třtinového cukru a vymačkáte do vody šťávu z citrónů, kterou očistíte od zrníček. Znovu to celé zahřejete asi na 30°C, více ne, protože by se celý nápoj zkazil. Občas se vyskytne v na hladině bílá pěna. Tu je nutné také odebrat. Až sundáte hrnec ze sporáku, opět si vezmete síto s vloženou utěrkou a slijete nápoj do předem připravených sklenic. Aby se vám šťáva nezkazila, musíte sklenice řádně opláchnout horkou vodou a nechat je na rozehřáté ploténce vysušit. Pozor ale na teplotu sporáku, aby vám sklenice nepopraskaly. Takto je sirup hotov. Pokud chcete, aby sirup dlouho vydržel, můžete jej ještě v hotovém stavu nechat zavařit v myčce na nádobí nebo na sporáku v hrnci. Někdy to pomáhá pro lepší a delší uskladnění.

Bezinky

Nápoj podáváme vychlazený a v určitém poměru, abychom předešli alergické reakci a neměli kopřivku. K tomu brčko a můžete ještě přidat čerstvou mátu, která bude za chvilku opět nezdolně růst na bylinkových zahrádkách.

Mohlo by se vám líbit

Za zdravé zuby dětí jsou zodpovědní rodiče, dokonce i u školáků

Mléčné zuby vypadávají kolem 6. roku života dítěte a jsou postupně nahrazovány stálým chrupem. Jedná se o důležité období...

5 nejromantičtějších míst pro svatební fotky v České republice

Pokud jste svatební fotograf nebo se chystáte stát jedním, určitě víte, že nalezení toho správného místa pro svatební fotografie...
- Komerční sdělení -zpravy

Dortík jako z cukrárny, na který stačí voda a mikrovlnka. Objevte Mug cake od Big Boye

V zahraničí je tento koncept známý již dlouho, u nás zatím tolik ne. A to je škoda! Mug cake, doslova...

Už jste četli?

Za zdravé zuby dětí jsou zodpovědní rodiče, dokonce i u školáků

Mléčné zuby vypadávají kolem 6. roku života dítěte a...

5 nejromantičtějších míst pro svatební fotky v České republice

Pokud jste svatební fotograf nebo se chystáte stát jedním,...
- Komerční sdělení -zpravy

Mohlo by se vám líbitNebo ne?
Redakce doporučuje