Tento recept znají snad všechny babičky. I tento je roky prozkoušen a přiveden zase o trochu blíže k dokonalosti.
Na 3litry budeme potřebovat:
30 až 40 velkých květů černého bezu
2, 5 kg třtinového cukru
Vymačkanou šťávu z větších 4 citrónů
Voda
Nejprve si musíte natrhat květy z černého bezu. Často se plete s jinými květy. Proto pozor, bez černý je sice keř, často však vypadá jako malý stromek. Jeho květy silně páchnou i na dálku a jsou bílé. Tento proces lze provádět až na konci května nebo začátkem června, kdy bezy kvetou.
Natrháte si asi 30 až 40 květů bezu a doma je propláchněte ve vodě. Poté si připravíte větší hrnec, který budete používat po celou dobu. V něm svaříte 3 litry vody, které necháte opět vychladnout a poté do ní vložíte květy, které takto namáčíte přes noc, ale klidně i delší dobu v lednici. Vodu později slijete přes síto vyložené čistou utěrkou. Přidáte 2 a půl kila třtinového cukru a vymačkáte do vody šťávu z citrónů, kterou očistíte od zrníček. Znovu to celé zahřejete asi na 30°C, více ne, protože by se celý nápoj zkazil. Občas se vyskytne v na hladině bílá pěna. Tu je nutné také odebrat. Až sundáte hrnec ze sporáku, opět si vezmete síto s vloženou utěrkou a slijete nápoj do předem připravených sklenic. Aby se vám šťáva nezkazila, musíte sklenice řádně opláchnout horkou vodou a nechat je na rozehřáté ploténce vysušit. Pozor ale na teplotu sporáku, aby vám sklenice nepopraskaly. Takto je sirup hotov. Pokud chcete, aby sirup dlouho vydržel, můžete jej ještě v hotovém stavu nechat zavařit v myčce na nádobí nebo na sporáku v hrnci. Někdy to pomáhá pro lepší a delší uskladnění.
Nápoj podáváme vychlazený a v určitém poměru, abychom předešli alergické reakci a neměli kopřivku. K tomu brčko a můžete ještě přidat čerstvou mátu, která bude za chvilku opět nezdolně růst na bylinkových zahrádkách.