Přestože se v českých lesích medvědi již volně nepotulují, stále se v nás skrývá nepříjemný pocit a strach ze zvířecího vládce evropských lesů. Obrovské šelmy velkou silou útočí v okamžiku, kdy jsou v ohrožení života ony samy či jejich mláďata. Z přírodopisných knížek známe medvěda grizzly, medvěda bílého a medvěda hnědého. Nicméně o růžovém medvědovi slyšel jen málokdo.
Z růžového medvěda nebudete mít husí kůži po celém těle, neboť se jedná o lahodné víno. Růžový medvěd, který zpestří průběh každého mejdanu a večírku, vzniká v Trácké nížině. Zde se produkují i jeho proslulejší bratři – Medvědí krev (červené víno) a Bílý medvěd (bílé víno).
více v článku...
Kolébkou Medvědí krve je Bulharsko
Medvědí krev je vynikající červené víno, které je z trojice bulharských vín nejznámější. Jak jsme již naťukli, kolébkou tohoto vína je právě Bulharsko. Medvědí krev vzniká míšením kvalitních odrůd Merlot a Cabernet. Na zdejších vinicích pod slunečními paprsky dozrává také odrůda Chardonay, která je matkou Bílého medvěda. A novinka Růžové víno vzniká z odrůdy Merlot.
Na českém trhu jsou k dostání všechny tři druhy bulharského vína. Na jejich distribuci se specializuje společnost PeMaP s.r.o., která z Bulharska dováží vinařské skvosty v sedmičkových lahvích již od roku 1992.
Medvědí krev k obědu, večeři i na mejdan
Medvědí krev, Bílý medvěd a Růžový medvěd mají široké využití. Lahodný mok se hodí k obědu i k večeři. Odrůdy by neměly chybět ani na žhavých večírcích a mejdanech, protože se starají o zábavu. Pakliže se rozhodnete pro Medvědí krev, jelikož červené víno bývá u žen populárnější než bílé, servírujte ho při pokojové teplotě. Pokud se ochladí, můžete z něj vytvořit horký svařák.
Zábava bude na večírku v plném proudu, protože žádná žena nepohrdne výborným bulharským vínem s medvědem na etiketě.