Palačinky u nás patří ke gastronomickým stálicím, ale oblíbené jsou téměř po celém světě. Mají dokonce svou dlouhou historii, kdy se vyráběly z různých druhů mouky. Ať už pšeničné, pohankové či kukuřičné. Objevují se v jídelníčku všech starých národů. Nejdříve se konzumovaly samotné, postupně do nich začali přidávat lidé i různé náplně. Palačinky a lívance patří k jídlům, které milují nejen děti, ale i dospělí. Není tedy divu, že existuje nepřeberné množství receptů palačinek, ať už na sladký či slaný způsob. My vám dnes přinášíme inspiraci v podobě chutných receptů.

Palačinky

Palačinky

Palačinky s jablíčkem

  • ½ l mléka
  • 2ks vejce
  • Vanilkový cukr
  • 300g hladké mouky
  • Špetka soli
  • Olej
  • Jedno větší jablko

Postup přípravy

  • V míse rozmícháme vejce, vanilkový cukr a špetku soli. Postupně přidáváme mléko a mouku až vznikne řídká hladká hmota. Lépe je použít k míchání tyčový mixér. Nakonec opatrně vmícháme jablíčko, které si předem postrouháme.
  • Do hrníčku si nalijeme olej a namočíme do něj peroutku, kterou vymažeme pánvičku. Necháme chvíli rozehřát na středním plameni a nalijeme těsto. Po chvíli palačinku otočíme a osmažíme z druhé strany. Používáme opravdu jen minimum oleje – aby palačinka nebyla mastná.
  • Takto usmažené palačinky klademe na talíř, kde je plníme dále podle své fantazie a chuti: tvarohovým krémem, marmeládou, nutellou, ovocem. Zatočíme a poklademe na talíř. Před podáváním zdobíme šlehačkou a posypeme skořicí nebo čokoládovou rýží.

Palačinka s kuřecím masem

Nejdříve si připravíme kuřecí směs a těsto na paličky. Před dokončením kuřecí směsi začneme smažit palačinky.

Připravíme si klasické palačinkové těsto, jen vynecháme cukr a jablíčko. V míse vymícháme do hladkého těstíčka: mléko, vejce, mouku, špetku soli a můžeme přidat koření nebo bylinky. Kdo má rád česnek, může přidat i jemně sušeného česneku.

Kuřecí směs: kuřecí prsa, pórek, cibulka, koření, sůl, pepř, kečup a olej. Na oleji si opečeme cibulku, pórek a přidáme kuřecí maso, koření, sůl, pepř. Vše mícháme, aby se maso nepřichytilo. Lze i jemně podlít například červeným vínem, ale opravdu jen lehce, aby směs nebyla příliš vodnatá. Hotovou směs zabalíme do palačinek, které potřeme z vnitřní strany nejdříve kečupem. Kdo má rád pikantní jídla, přidá do masové směsi pálivou papriku. Nakonec posypeme strouhaným sýrem a necháme na chvíli roztopit v mikrovlnné troubě.

http://palacinky.org

Svět Ženy Facebook

Related post

Gourmet Recepty Služby

Senzarecepty.cz – nejlepší recepty pro každou příležitost

Comment(0)