V posledních letech se u nás stala konzumace ryb velmi populární. Častěji však samozřejmě konzumují ryby v přímořských státech, neboť mají omezenou dobu skladování, rychle se kazí a musí být absolutně čerstvé. A přestože je u nás na trhu široký sortiment, spousta lidí neví, jak správnou rybu vybrat a skladovat.

Ryby

Jídlo z ryb

Proč vlastně konzumovat rybí maso?

Mnozí odborníci doporučují jíst rybí maso alespoň dvakrát do týdne. Je bohaté na bílkoviny (esenciální aminokyseliny), vitaminy (A, B, D) a minerální látky (např. vápník nebo draslík). Maso je většinou i lehce stravitelné, obsahuje nenasytné kyseliny (omega-3 mastné kyseliny), které napomáhají snižovat obsah cholesterolu v krvi, zlepšují funkci srdce a jsou prevencí diabetu. Eikosapentaenová kyselina (EPA), kterou maso také obsahuje, prospívá při léčbě některých nemocí ledvin a při vysokém krevním tlaku. Mořští zástupci jsou také zdrojem cenného jódu, fosforu a manganu.
Dávat si pozor při nákupu ryb se v některých případech opravdu vyplatí. Správným výběrem se můžeme vyhnout nepříjemným překvapením při zpracování nebo konzumaci.

asparagus-green-1346052__340

Takže jak poznáme čerstvou rybu?

Nejdříve se kontroluje povrch těla. Důlek do těla vytvořený prstem by se měl zpět vyrovnat. Kůže by měla být neporušená, měla by obsahovat málo hlenu a šupiny by měly být pevně v kůži. Oči ryby by měly být jasné, vypouklé a měla by na nich být průhledná rohovka. Žábry by určitě neměly být slepené a měly by mít růžovou až třešňově červenou barvu. Řiť by měla být uzavřená. Maso tuhé, bělavé nebo načervenalé (podle druhu) a žilky u páteře by měly být červené. Kosti by měly držet pevně u svalu a pach by měl být rybí a nevtíravý.

A jak vypadá ryba nevhodná?

Rozhodně nekupujte rybu, jejíž kůže je matná, vybledlá, má zvýšené množství hlenu a šupiny jsou uvolněné. Oči by neměly být matné se zapadlou rohovkou a žábry špinavě hnědé, šedé a zahleněné. Řiť by neměla být vystouplá a zanícená (červená). Maso rozhodně nemá být nažloutlé a šedavé, změklé, blátivé a žilky šedé až do černa. Kosti by se neměly od masa uvolňovat a ryba by neměla mít nepříjemný, ostrý, čpící až hnilobný pach.

Jak ryby uchovávat a skladovat?

Ryby a jiné mořské plody by měly být uchovány v ledničce tak, aby nemohly kontaminovat pachem nebo odkapáváním ostatní potraviny při teplotě lehce nad nulou. Čerstvé ryby takto vydrží 2-3 dny. Uzené ryby až několik dní a v mrazáku dokonce 3-4 týdny. Ryby s nízkým obsahem tuku mohou být zmraženy po dobu 2-3 měsíců při minimální teplotě -18°C. Tučné ryby a korýši po dobu 1-2 měsíců, protože se rychleji kazí a ztrácí výživovou hodnotu. Ryby by měly být před každým uložením důkladně zpracovány, vykuchány, zbaveny vnitřností a šetrně zabaleny.

Jaké ryby můžeme najít na našem trhu?

Na našem trhu se můžeme setkat s různými druhy ryb. Co se týče sladkovodních, jsou to: Candát, Hrouzek, Kapr, Lín, Mřenka mramorovaná, Pstruh, Střevle, Štika nebo například Úhoř. Z mořských ryb je to: Halibut, Hejk, Losos, Makrela, Mořský jazyk, Platýs, Sardel, Sardinka, Sleď, Treska nebo třeba Tuňák. Samozřejmě narazíme na další nepřeberné množství, toto jsou ty nejznámější.

Svět Ženy Facebook
Comment(0)