- Komerční sdělení -zeny
ZajímavostiPodzimní dýňování

Podzimní dýňování

-

- Komerční sdělení -aktuality

A jsou tu dýně – podzimní klasika

Letos vám nabízíme slané i sladké varianty pro vaření či zavařování s dýní. Můžete vyzkoušet dýňový kompot s pomerančem a chutnou polévku.

Dýně a podzim
Dýně a podzim

Dýňový kompot s pomerančem

Na 6 sklenic si připravíme:

4 pomeranče

1 l vody

2 kg očištěné dýně

1 lžička koriandru

1 vanilkový lusk

500 g cukru krupice

400 ml jablečného octa

2 ks skořice

Postup:

V míse zalijeme kostičky dýně vodou a octem, následně necháme odpočívat do druhého dne. Scezenou dýni dáme do kastrolu, přidáme cukr, skořici, lusk, koriandr a vaříme cca 10 minut. Pak přidáme nakrájenou dužninu pomerančů a vaříme ještě asi 5 minut.

Kompot opatrně rozdělíme do sklenic  a sterilujeme při teplotě 80 stup. cca 15-20 minut.

Dýňová polévka
Dýňová polévka

Letos zkuste kořeněnou dýňovou polévku. Postačí dýně hokkaido ze zahrady a další ingredience, které jsou volně dostupné.

Dýňová polévka

Na čtyři porce polévky si připravte:
1 cibuli nakrájenou nadrobno
1 střední dýni – omytou, nakrájenou na menší kostky
půl hrnku červené čočky
2 lžíce oleje
čerstvý zázvor o velikosti cca 3 cm
1 – 3 lžíce směsi kari madras (dle vaší chuti)
lžičku hnědého cukru
špetku skořice
sůl a pepř
Ozdoba:
opražená dýňová semínka
smetanu, či bílý jogurt
dýňový olej
Orestujte nadrobno nakrájenou cibuli spolu s nakrájenou dýní. Za chvíli přidejte nadrobno nasekaný zázvor, kari, cukr a skořici. Koření po celé kuchyni, přidejte červenou čočku a tolik vody, aby byla cca 2 cm nad dýní. Přiklopte hrnec pokličkou a nechte celé cca 15 – 20 minut pomalu vařit. V průběhu vaření polévku kontrolujte a v případě potřeby přidejte ještě vodu, samozřejmě pokud máte zeleninový vývar, šup tam s ním.
Když čočka změkne rozmixujte polévku ponorným mixérem. Dosolte a dopepřete dle chuti. Hotovou polévku dozdobte dýňovým olejem, nebo smetanou, či praženými dýňovými semínky.
Dobrou chuť

 

Redakce Press-Media

Doporučuje další zajímavé články na mediích

e-Žena.cz

MetSo.cz

40plus.cz

Mohlo by se vám líbit

Jak nakoupit ten nejlepší parfém pro Vás

Zjistila jsem, že při nakupování parfémů je třeba zvážit pět základních kroků, takže je zde pro vaše potěšení a...

Italský olivový olej má tradici už od dob antického Říma

V dějinách je jen málo plodin, které vydrží na špici popularity tak dlouho, jako právě produkty olivových hájů. Když se...
- Komerční sdělení -zpravy

Co nabízí přístrojová neinvazivní péče o tělo?

Potýkáte se s nedostatky v podobě tukových polštářků či celulitidy a nevíte si s nimi rady? Zdravý životní styl, pohyb a minimalizovat...

Už jste četli?

Jak nakoupit ten nejlepší parfém pro Vás

Zjistila jsem, že při nakupování parfémů je třeba zvážit...

Italský olivový olej má tradici už od dob antického Říma

V dějinách je jen málo plodin, které vydrží na špici...
- Komerční sdělení -zpravy

Mohlo by se vám líbitNebo ne?
Redakce doporučuje