Automaty na kávu

Automaty na kávu

Pokud jste si zakoupili automatický kávovar do domu nebo do kanceláře, pravděpodobně si už teď užíváte pití lahodné kávy, kterou připravíte pouhým stisknutím tlačítka. Jen tím to ale končit nemusí – stačí si najít chvilku a zjistíte, že i automaty na kávu vykouzlí excelentní latte nebo cappuccino, kterým ohromíte všechny známé. Latte Art je sice disciplína, kterou profesionální baristé trénují měsíce i roky, s trochou cviku však základy zvládnete i vy.

Latte Art, tedy vytváření různých obrazců a tvarů v mléčných nápojích, lze rozdělit na dva typy. Složitějším z nich je tzv. free pour, nalévání mléčné emulze do espressa a vytváření obrázku jemnými a plynulými pohyby s nerezovou konvičkou. Jednodušší variantou je tzv. etching, tedy kreslení obrazce pomocí topingu či kakaa přímo na bílou pěnu latte či cappuccina.

Kvalitní a dobře našlehané mléko je základ

Základem tvorby Latte Art je koupě kvalitního mléka, které by mělo být v ideálním případě plnotučné, čerstvé a dobře vychlazené. Mléko je vhodné nalít do nerezové nebo teflonové konvičky se zobáčkem, díky kterému se vám posléze bude dobře lít do kávy. Druhým potřebným faktorem pro latte art jsou automaty na kávu s tryskou pro šlehání mléka. Horkou páru z trysky je třeba nejprve upustit například do utěrky, abyste se zbavili nečistot a vody, která je uvnitř. Když je tryska čistá a připravená, ponoříme ji do konvičky, zhruba 1 centimetr pod hladinu mléka. Spustíme trysku a konvičkou pohybujeme směrem dolů a nahoru, tak, aby se vytvářelo stále více pěny. Mylná je představa toho, že čím více bublinek se nám podaří vytvořit, tím bude pěna lepší. Ideální pěna by totiž měla být zcela jemná a vláčná, bez bublinek. Právě proto je na konci šlehání třeba několikrát s konvičkou uhodit o stůl, aby se pěna ustálila.

Motiv srdce na cappuccinu technikou free pour

Prvním krokem pro tvorbu fantastického cappuccina s obrázkem srdce je uvaření malého espressa, které nám zajistí automaty na kávu. Druhou fází je našlehání mléka. Šálek s espressem uchopíme do jedné ruky, lehce jej nakloníme a druhou rukou lijeme z výšky zhruba 5 centimetrů mléčnou emulzi přímo do středu šálku. Poté konvičku přiblížíme více k šálku, tok pěny směřuje stále doprostřed a my s konvičkou lehce zaklepeme ze strany na stranu a tok protáhneme až ke kraji. A srdce je na světě!

 

Svět Ženy Facebook

Related post

Dům, byt a zahrada elektronika

S moderními kávovary je příprava kávy hračka

Vaše zkušenosti zboží Zprávy

Automaty espresso od Nápojové Ambulance

Vaše zkušenosti

Výhody a nevýhody automatů na kávu

Comment(0)