Možná patříte k lidem, kteří alespoň tu a tam připraví rodině dezert, jež je něčím zajímavý, ale především je TOP. Nemusí být z české kuchyně, důležité je, že bude chutnat. A právě takový je dezert Lecha frita patřící k nejlepším, jaké můžete ve Španělsku ochutnat. Jeho velkou předností je jednoduchost přípravy.
Jednoduchý španělský dezert
Kořeny má Lecha frita v severním Španělsku, kde byl připravován ve sváteční dny, zejména během Velikonoc nebo významných rodinných oslav. Vznikl údajně proto, aby lidé využili zbývající suroviny. Ovšem s plynoucím časem se stal výjimečným dezertem, s nímž se setkáte po celém Španělsku.
Podává se buď jako výtečná sladká tečka po obědě, nebo coby odpolední laskomina spolu s šálkem kávy. Nadchne vás jemňounká mléčná chuť a vůně skořice, které jsou v dokonalé harmonii.
Příprava je snadná, jak už jsme uvedli, ale pro někoho zdlouhavá. Čas ale jistě rádi vynaložíte znovu a znovu, protože jde o netradiční a skvělý zážitek. Přesvědčte se sami. Tady je návod, jak na to.
Ingredience:
- 60 g kukuřičného škrobu
- 130 g hladké mouky (rozdělte na 30 g a 100 g)
- 2/3 hrnku cukru
- Litr plnotučného mléka (rozdělte na 250 ml a 750 ml)
- Celá skořice
- Olivový olej na smažení a vymazání formy
- 2 vajíčka
- 2 lžíce másla
- Mletá skořice příp. skořicový cukr na posypání
Postup:
Do mísy vložíme kukuřičný škrob, menší část mouky a cukr, přilijeme menší část mléka a důkladně promícháme. Jakmile vznikne hladká hmota bez hrudek, necháme ji chvíli odstát, čímž zhoustne. Mezitím v hrnci na mírném ohni ohřejeme zbytek mléka s celou skořicí. Jakmile začne bublat, odstavíme a vyjmeme skořici. Teplé mléko pomalu přidáváme za stálého míchání do směsi v míse. Vše se hezky spojí.
Následně směs vrátíme do hrnce a na mírném plamenu při stálém míchání vaříme, dokud nezhoustne do konzistence podobné pudingu.
Vymažte menší formu olivovým olejem a vyložte pečicím papírem. Vlijeme směs tak do formy s tím, že by měla mít výšku cca 2 cm. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté přikryjeme a uložíme ideálně na noc do lednice.
Druhý den za pomoci pečicího papíru vyndáme ztuhlou směs z formy a nakrájíme ji na čtverce. V misce rozšlehejte vajíčka a na talíř si vysypte zbytek mouky. Každý čtverec obalte v mouce a pak ve vejci.
Na pánvi rozehřejeme máslo a trošku olivového leje. Kostky smažíme z obou stran dozlatova. Hotové je dokládáme na talíř vyložený papírovou utěrkou, čímž odsajeme přebytečný tuk. Nakonec posypeme skořicí či skořicovým cukrem.
Podáváme jen tak, anebo s kvalitní vanilkovou zmrzlinou.