Portské víno většina z nás zná alespoň z doslechu. Je ale spousta domácností i restaurací, kde jej nenajdeme. A to je velká škoda. Jde totiž o chuťově delikátní víno, které vyniká svou příjemnou sladkou chutí i krásnou vůní. Tím, že se vyrábí ve třech provedeních, a to červené, bílé a růžové, můžete vždy sáhnout po správné variantě hodící se k tomu či jinému pokrmu. K nejlepším patří španělská portská vína, která k nám přiváží společnost BMC Brno s.r.o. Pojďme se podívat na to, jak tato oblíbená a ceněná sladká vína chutnají.
Portská vína z proslulého španělské vinařství Pedro Ximenéz
Španělé to s portským vínem skutečně umí. K nejlepším oblastem, kde jej pěstují a vyrábí, patří region Montilla – Moriles, a právě tady najdeme tradiční vinařství Pedro Ximenéz.
Od něj můžeme ochutnat OLD PORTER víno Rich Sweet Wine, které má zářivou průhlednou barvu s barvou mahagonu a jemnými odlesky. Sladká, jemná, plná chuť je doplněna komplexní vůní rozinek, tónů dřeva a jemného kouře. Hodí se jako aperitiv i digestiv a chutnat vám bude k dezertům, paštikám i kvalitním plísňovým sýrům.
Druhým typem je OLD PORTER White Sweet Wine, jež má nažloutlou a zářivou barvu. Voní po lípě s medem a vanilkou a chutí připomíná kandovaný ananas s nádechem javorového sirupu. Má dlouhý příjemný hřejivý dozvuk a hodí se jako aperitiv i digestiv. Podávat jej je ideální ke smetanovým zákuskům.
Poslední možností je sladké růžové víno OLD PORTER Pink. Vyznačuje se růžovou zářivou barvou s jasnými odlesky a vůní zralých malin a brusinek. Má hřejivé tělo s uceleným aroma sušeného ovoce, jež se snoubí s jemnou kyselinkou a výbornou sladkostí. Hodí se jako aperitiv i digestiv. Podávat jej můžete jen tak, nebo s kostkami ledu coby příjemné osvěžení. Hodí se zejména ke sladkým pokrmům.
Kompletní informace o vinařství Pedro Ximenéz i portských vínech najdete na katalog.bmcbrno.cz. Máte-li zájem o kvalitní sladká vína, budete zaručeně spokojení.


