„Teď si můžeš přidat, když jíš za dva.“ Tuto radu slýchávaly ženy v minulosti poměrně často, a výjimkou není ani dnes, kdy je trendem v těhotenství namísto přejídání zdravé a vyvážené stravování. Důsledky nadměrné konzumace jídla může mít totiž dalekosáhlé následky včetně nadváhy, obezity, cukrovky nebo dalších závažných onemocnění včetně kardiovaskulárních. Na druhou stranu není třeba ani vynechávat z jídelníčku určité potraviny či užívat denně několik vitamínových přípravků a doplňků stravy. Jak tedy zdravě jíst v těhotenství?
Příjem kalorií podle váhy před otěhotněním
Těhotenství je náročný proces, kdy v těle ženy probíhá celá řada hormonálních, fyzických i duševních změn. Jak těhotenství probíhá týden po týdnu lze sledovat v rámci těhotenské kalkulačky. Důraz je třeba klást na stravování, ale oproti dřívějším názorům není třeba příliš zvyšovat kalorický příjem. V prvním trimestru postačuje jíst jako před otěhotněním, ve druhé a třetím trimestru se pak zvyšuje asi o 200 až 300 kalorií, vždy s ohledem na hmotnost ženy před početím.

Při nadváze a obezitě je nutné příjem zachovat nebo snížit. Při BMI v rozmezí od 18 do 25 by neměl váhový přírůstek překročit 16 kilogramů, při nadváze (BMI 25-29,9) 11 kilogramů, při obezitě (BMI nad 30) pak 9 kilogramů.
Vyvážený a pravidelný jídelníček s dostatkem živin
Zákaz celeru? Vyřadit jahody nebo zcela vypustit výrobky s obsahem lepku během celého těhotenství? Podle mnohých názorů mohou vzniknout různé potravinové alergie při konzumaci určitých potravin. Odborná veřejnost tuto teorie nepotvrzuje, dokonce podle jedné studie při konzumaci arašídů během těhotenství může dojít k ochraně před touto závažnou alergií.
Z toho důvodu není třeba vypouštět během devíti měsíců těhotenství některé výrobky nebo potraviny, naopak je nutné zařadit široké spektrum jídel, která mají dostatek zdraví prospěšných látek a jsou lehce stravitelná.

Doplňky stravy je třeba užívat uvážlivě
Několik tabletek ráno, v poledne nebo večer a kombinovat různé přípravky s množstvím vitamínů, minerálů a dalších látek? Podle odborníků není suplementace nutná při vyvážené stravě, naopak stačí doplňovat v doporučené denní dávce ve výši 450 µg kyselinu listovou a vitamín D. Ostatní přípravky nejsou vůbec potřeba, mohou dokonce v některých případech uškodit. U kyseliny listové je doplňování nutnost, dokonce se doporučuje užívání ještě před samotným otěhotněním, aby se zvýšila šance na oplodnění a současně došlo ke snížení rizika vzniku defektů při vývinu plodu. U vícesložkových produktů je pak vhodné užívání během těhotenství konzultovat s ošetřujícím lékařem.