- Komerční sdělení -zeny
Rady a NávodyJak poznáte, že zvládnete práci v gastronomii?

Jak poznáte, že zvládnete práci v gastronomii?

-

- Komerční sdělení -aktuality

Práce v gastronomii je poměrně náročná a není díky tomu úplně pro každého. Jsou i lidé, kteří celou řadu každodenních úkonů v gastronomii nestrpí, nebo k nim mají dokonce odpor. V rámci tohoto článku byste měli zjistit veškeré nároky, které na vás gastronomický provoz může mít a odhadnout tak, zdali je to práce přesně pro vás, říká specialistka náboru ze společnosti 123jobs media.cz , provozovatele známých pracovních portálů Abecedaprace.cz a 123jobs.cz a největšího vyhledávače práce Jobsi.cz .

Základem je zdraví a potravinářský průkaz

Potravinářský průkaz je specifický doklad, který musí vlastnit všichni zaměstnanci pracující nejen v gastronomii, ale také například v různých výrobních závodech, řeznictví, na jatkách či za pulty obchodních domů. Potravinářské průkazy vydávají přímo obvodní lékaři na základě vaší složky. V té jsou uvedeny veškeré překážky, které by k jeho vystavení mohli vést. Vesměs jsou těmito překážkami chronické nebo infekční nemoci, které hrozí přenosem i v současné době.

Připravte se na bolavé nohy

V gastronomii je specifické třeba to, že jen málokdy dostanete šanci u práce sedět. Někdy si můžete sednout při přípravě nějakých surovin, ale naprostou většinu svého času budete neustále stát a pobíhat po kuchyni. A to ani zdaleka nezáleží na tom, jestli jste šéfkuchař, řadový kuchař či pomocná práce v kuchyni k umývání nádobí. 

Nesmíte mít odpor k ochutnávání ani surovinám

Na pozici jakéhokoliv kuchaře nesmíte mít žádný odpor k ochutnávání. A to ani v tom případě, kdy ochutnáváte na malé lžičce ždibec asi padesáté porce nějakého pokrmu. Kuchař totiž celkově zodpovídá za kvalitu pokrmu a jak jej dokáže posoudit, pokud například omáčku, polévku či krém během přípravy neochutná a adekvátně nedochutí.

Druhou zásadní věcí je pak nutnost pracovat s různými surovinami. Může se vám stát, že se dostanete do práce se surovinou, která vám vadí. Příkladem jsou například hovězí játra, nebo spousta lidí nemá ráda kopr. I s těmito surovinami ale musíte pracovat, dokázat je upravit a zároveň je ochutnat a dochutit podle potřeby.

Nabídky inzerce práce zdarma máme pro vás on-line 24/7 po celý rok.

123jobs

123jobs media

123jobs recenze

123jobs media recenze

Mohlo by se vám líbit

Když šperk promlouvá: Oslava citu v každém detailu

Láska nemá jediné jméno ani tvar. Pro někoho je to něžné objetí, pro jiného jistota, že je v tom...

Průzkum: Ovoce a zeleninu konzumuje denně polovina českých dětí, jejich doporučenou denní porci už jen 1,5 %

Praha 16. května 2025 Jen polovina českých dětí ve věku 7 až 15 let konzumuje denně ovoce a zeleninu, ukázal...
- Komerční sdělení -zpravy

Romantické pobyty pro dva zážitek, na který nezapomenete

Hledáte místo, kde si můžete užít nerušené chvíle ve dvou, daleko od každodenního stresu? Romantické pobyty pro dva v...

Už jste četli?

Když šperk promlouvá: Oslava citu v každém detailu

Láska nemá jediné jméno ani tvar. Pro někoho je...
- Komerční sdělení -zpravy

Mohlo by se vám líbitNebo ne?
Redakce doporučuje