- Komerční sdělení -zeny
Pro ženyLahodný pečený květák s omáčkou romesco potěší všechny milovníky zeleniny

Lahodný pečený květák s omáčkou romesco potěší všechny milovníky zeleniny

-

- Komerční sdělení -aktuality

Je skvělé mít v zásobě svých pár oblíbených omáček, které můžete použít k mnoha pokrmům a vždy jim dodají ty správné „grády“. Právě taková je katalánská omáčka romesco. Je jednou z nejuniverzálnějších omáček ze Španělska. Je to španělská omáčka, která vám bude chutnat studená i teplá, můžete je i použít při podávání ryb, na různé druhy masa i zeleniny. Tady je velmi chutný recept, který vám nabídnou novou alternativu, jak zpracovat květák tak, aby chutnal i těm, kteří jej příliš nemusí.

Na přípravu budete potřebovat:

  • Květák
  • 2 a ½ šálku suchého bílého vína
  • 1/3 šálku olivového oleje (nejlépe Cosecha, Melgarejo)
  • ¼ šálku soli
  • 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžíce nesoleného másla nebo olivového oleje
  • Lžíci drcených chilli vloček
  • Lžíci cukru
  • Bobkový listopad
  • 8 šálků vody

Na omáčku romesco budete potřebovat:

  • 2 velké červené papriky – upečené do fáze, kdy začnou vznikat černé „puchýřky“
  • Stroužek česneku
  • ½ šálku lískových ořechů, pražených
  • Malé zralé rajče
  • 2 lžíce nasekané plocholisté petrželky
  • 2 lžíce sherry octa, nejlépe PX Chef Special, Toro Albalá
  • Lžička uzené papriky
  • ¼ lžičky pepře
  • ½ šálku extra panenského olivového oleje
  • Lžička soli

Postup:

Ve velkém hrnci přivedeme vše, až na květák, k varu. Jakmile se směs vaří, přidáme květák a snížíme teplotu tak, aby se květák vařil. Vaříme asi 15 – 20, doku se nám nůž lehce nezasune do středu květáku. Pokud není květák plně ponořen do tekutiny, měli byste jej v polovině vaření otočit.

Před ukončením vaření květáku dáme předehřát troubu na 250 °C. Následně květák vyjmeme a uvařený přesuneme na plech. Pečeme přibližně 40 minut, dokud květák celý nezhnědne.

Vše na omáčku dáme do mixéru a rozmixujeme. Vyzkoušet pak můžete pokrm při všech teplotách, lahodný je při pokojové.

Mohlo by se vám líbit

Červené víno – uznávaný symbol chutí

Červené víno, skvostné dílo vinařů a oblíbená chuťová pochoutka mnoha milovníků vína po celém světě. Tato výjimečná nápojová lahůdka...

S jarem přichází ideální čas na reorganizaci vašeho domova. Jak na to?

Zima se chýlí ke konci a o slovo se konečně hlásí jaro. Delší dny a slunečné počasí vlévá lidem...
- Komerční sdělení -zpravy

Proč byste měli vyzkoušet přírodní kosmetiku?

V posledních letech se stále více lidí obrací k přírodní kosmetice. A není divu. Nabízí totiž hned několik benefitů,...

Už jste četli?

Červené víno – uznávaný symbol chutí

Červené víno, skvostné dílo vinařů a oblíbená chuťová pochoutka...
- Komerční sdělení -zpravy

Mohlo by se vám líbitNebo ne?
Redakce doporučuje