Omáčky jsou skvělé pomocnice v kuchyních mnoha zemí. Díky nim lze připravit rozmanité pokrmy, které vždy vypadají, ale také chutnají vždy trochu jinak. Stačí přidat omáčku k jinému typ přílohy, nebo ji jednou podávat horkou a jindy ponechat studenou.
K oblíbeným patří i katalánská omáčka romesco. Jde o jednu z nejuniverzálnějších španělských omáček, kterou se vyplatí mít ve svém receptáři. Je výtečná, a to jak v teplém, tak ve studeném stavu. Servírovat ji můžete s rybami, k různým druhům zeleniny i masa. V tomto receptu omáčku doplnil pečený květák, a můžete si být jisti, že chutnat bude i těm největším gurmánům a překvapí i odpůrce květákových jídel.
Suroviny
Na pečený květák budete potřebovat:
- Celý květák
- 2,5 šálku suchého bílého vína
- 1/3 šálku olivového oleje (nejlépe Cosecha, Melgarejo)
- ¼ šálku soli
- 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžíce neosoleného másla nebo olivového oleje
- Lžíce drčených chilli vloček
- Lžíce cukru
- Bobkový list
- 8 šálků vody
Na omáčku budete potřebovat:
- 2 velké červené papriky, které upečete do stavu, kdy budou vznikat černé „puchýřky“
- Stroužek česneku
- ½ šálku lískových ořechů, opražených
- Malé zralé rajče
- 2 lžíce nasekané plocholisté petrželky
- 2 lžíce sherry octa, nejlépe PX Chef Special, Toro Albalá
- Lžička uzené papriky
- ¼ lžičky pepře
- ½ šálku extra panenského olivového oleje
- Lžička soli
Postup
Troubu si předehřejeme na 250 °C. Vše, kromě květáku, vložte do hrnce a přiveďte k varu. Pak přidejte květák, snižte teplotu a vařte tak dlouho, dokud se nůž snadno nezasune do středu, většinou tak po dobu 15 – 20 minut. Jestliže květák není zcela ponořen, měli byste jej v polovině vaření otočit. Po uvaření přendáme květák na plech. V předehřáté troubě pečeme po dobu 30 – 40 minut, dokud celý nezhnědne. To je vše, zbývá jen vše na omáčku vložit do mixéru a rozmixovat.
https://ladyzone.cz/new-york-u-vas-v-obyvacim-pokoji/
https://kralovny.cz/jak-vybrat-tu-nejlepsi-pujcku-bez-vypoctu-to-nepujde/
https://voguemag.cz/na-prvni-jidlo-i-piti-na-co-se-zamerit-pri-vyberu-detskeho-nadobi/