Vegetariánství je styl stravování, kdy je z jídelníčku vyloučeno veškeré maso, mořské plody a zahrnovat může i vyřazení vedlejších živočišných produktů: mléko, vejce a potravinové přídavky. Pro většinu lidí jsou pro přechod k vegetariánství nejsilnější motivací etické důvody.
Vegetariáni prostě nechtějí svým jednáním způsobovat bolest a utrpení jiným živým tvorům. Jsou toho názoru, že i zvířata mají své city, přestože se svými specifiky, ale v principu podobné těm lidským. Nejednou jsme mohli být svědky naříkající krávy nad ztrátou telátka, a to se bezpochyby týká i všech dalších zvířat. Některé druhy zvířat se dokonce párují na celý život, když jeden z partnerů zahyne, zemře druhý žalem. Zvíře pro ně zkrátka není zboží, potravina ani předmět zábavy, ale živý tvor, který si zasluhuje úctu a respekt.
Nejde o žádný módní hit
Pravdou je, že mnoho rádoby vegetariánů berou tento styl stravování pouze za jakýsi trend. Ovšem zdaleka nejde o žádnou moderní záležitost, která pomůže danému jedinci, aby se nějak odlišil a zviditelnil. Nejstarší dochované záznamy o vegetariánství pocházejí již ze 7. století p.n.l. Existuje celá řada typů vegetariánské stravy. Mnozí vegetariáni se vyhýbají produktům, kde by mohly být obsaženy zvířecí přísady, jako je cukr bělený živočišným uhlím, různé druhy sýrů, kosti, pojivové tkáně, želatina, drcení měkkýši, vejce apod. K vegetariánství se lidé uchylují, jak jsme již zmínili nejčastěji z etických důvodů. Vedle toho existují i další důvody: ekologické, sociální, ekonomické, estetické či náboženské.
Zdravotní důvody pro vegetariánství
V porovnání s všežravci má vegetariánská populace mnohem nižší úmrtnost zejména co se některých typů onemocnění týče: cukrovka, fyzická odolnost, obezita, osteoporóza, srdeční choroby, mozkové příhody, rakovina. Intenzívní nárůst zemědělství a velkochov zvířat dnešní doby zvyšuje součastně i obsah škodlivin v mase: umělá hnojiva, insekticidy, chemické látky stimulující růst zvířat, arzen, antibiotika. Navíc se poukazuje i na to, že je člověk z anatomického hlediska mnohem blíž býložravcům.
Ekologické důvody pro vegetariánství
Velkochov hospodářských zvířat, následné zpracovávání mrtvých těl pro potravinářské účely, uskladňování v chladících a mrazících zařízeních, transport, distribuce a další úkony spojené s chovem jsou velmi neekonomické. Maso zasytí pouze několik osob na úkor někoho jiného. Kdežto obilím, které by dokázalo uživit mnoho lidí, se vykrmuje dobytek na porážku. Daní, kterou platíme za pojídání masa je zhoršování životního prostředí. Znečišťovány a vyčerpávány jsou vodní zdroje. Odpadní vody z výkrmen či jatek znečišťují potoky a řeky.
Redakce Press-Media
Doporučuje další zajímavé články na mediích
Centrum-Zprávy.cz
Press-News.cz
Seznam-Novinek.cz