Práce kuchaře je fyzicky i psychicky náročná. Často je potřeba pobíhat kolem plotny i více než dvanáct hodin denně, což samozřejmě člověka vyčerpá.
Proto je nezbytné, aby měli kuchaři pro svou práci zajištěn maximální komfort, který se dá mimo jiné navodit i vhodným oblečením.
Rondon
Kuchaři se během celého dne nejen pořádně zapotí, ale často nemají daleko i k možnému zranění. Pohybují se totiž blízko rozpálených ploten a hrnců plných vařících pokrmů. Aby nedošlo k případnému popálení, měl by mít každý správný profesionální kuchař oblečený rondon.
Ani ten nejlepší kuchařský rondon samozřejmě nedokáže zcela eliminovat případné popálení, avšak určitou míru protekce by poskytovat měl. Zároveň je tento druh blůzy prodyšný, takže se kuchař ani v tak náročných pracovních podmínkách nemusí obávat silného propocení.
Správný rondon by neměl být pouze praktickým doplňkem, ale i módním prvkem. Přeci jen se kuchaři často setkávají s hosty a je dobré, aby během toho vypadali patřičně reprezentativně.
Kalhoty
Nelze po kuchyni běhat pouze v teplákách či kraťasech. Proto kuchaři nosí dlouhé kalhoty, a to i v letních měsících. Důvodem je opět ochrana proti zranění. Nechávat si holá lýtka či stehna je totiž neopatrné a vzniká tím vyšší riziko úrazu.
Kuchařské kalhoty je samozřejmě možné koupit v mnoha velikostech, avšak nejlepší je pořídit si model na míru. Připlatit si nějakou tu stovku navíc se vzhledem k vyšší pohodlnosti rozhodně vyplatí.
Čepice
Rovněž i čepice se řadí mezi typické kuchařské oblečení. Také ty mají za úkol kuchaře chránit před případným poraněním, avšak hlavním účelem čepic v kuchyni je zabránit padání vlasů do pokrmů, případně sání potu.
Kuchařské čepice mohou mít celou řadu podob. Běžně se nosí jak oblíbené vysoké čepice, tak i barety, respektive verze s kšiltem. Mnoho kuchařů ovšem žádnou čepicí nenosí, místo ní mají šátek.