Každý má na přípravu té nejlepší rajčatové omáčky svůj vlastní oblíbený postup. Může se lišit mezi čerstvými a konzervovanými rajčaty. Jiný je recept na rajskou omáčku, která se vaří hodiny, a omáčku, která je hotová za 20 minut. A úplně jinak vaří rajčatovou omáčku italská příbuzná.
Podstatné je, že neexistuje správný nebo špatný způsob přípravy rajčatové omáčky. Nejdůležitější je, aby byla omáčka plná úžasné chuti a vůně. Aby se rajská omáčka – recept povedl, stojí za to vyzkoušet některý z následujících fíglů.
Použít červené nebo bílé víno
Jak červené, tak bílé víno se velmi dobře hodí k dochucení rajčatové omáčky. Červené víno dodá omáčce bohatost a robustnost, zatímco bílé víno jí propůjčí lehkou ovocnou příchuť.
Víno je dobré přidávat na začátku vaření, těsně po změknutí zeleniny. Poté je třeba nechat víno vyvařit a téměř úplně zredukovat. Alkohol se vypaří, zatímco jeho úžasná chuť zůstane zachována.
Víno lze nahradit také džusem z granátových jablíček, brusinek nebo grepu případně masovým vývarem. Suché bílé víno se dá výborně nahradit octem z bílého vína.
Nejprve opéct rajčata
Ať už jsou použity čerstvá, nebo konzervovaná rajčata, stojí za to vyzkoušet jejich opečení před přípravou omáčky. Tato jednoduchá věc zcela změní chuť a říz rajčatové omáčky.
Pečená rajčata dodají jinak jednoduché omáčce výraznou hloubku chuti. Čím vyšší teplota tím výraznější chuť. Rajčata je dobré opéct velmi rychle a prudce.
Přidat kůru z parmazánu
Tvrdá kůra z parmazánu nebo sýru romano je další skvělý fígl, jak zpestřit chuť rajčatové omáčky. Vyplatí se nevyhazovat i když většina lidí tuto část sýra nejí. Je totiž mimořádně chutná.
Kůra se přidává do omáčky, jakmile se začne vařit. Během vaření se může část sýra nebo celý sýr rozpustit. Pokud se tak nestane, je důležité před podáváním odstranit zbytky.
Vmíchat trochu másla
Přidání několika lžic chuť rajčatové omáčky mimořádně pozvedne. Máslo má moc udělat omáčku sametovou, bohatou a úžasně delikátní.
Máslo se přidává studené nejlépe do odstaveného hrnce. Někteří kuchaři tuhé máslo do omáčky strouhají.
Stojí za to vyzkoušet ančovičky
Přidat do rajčatové omáčky ančovičky může znít divoce a neuvěřitelně, avšak je třeba to vyzkoušet. Malé množství v rajčatové omáčce neudělá nepříjemnou rybí chuť, naopak.
Přidáním malého množství ančoviček nebo kapky sardelové pasty lze vytvořit jedinečnou, jemnou, bohatou a originální chuť omáčky.
Jak servírovat rajčatovou omáčku
K rajčatové omáčce se nejlépe hodí kvalitní italské těstoviny. Skvěle se hodí i kuskus či bulgur. Milovníci tradiční české kuchyně ocení jako přílohu kynutý knedlík nebo hrnkové knedlíky z mikrovlnky.
Rajčatová omáčka výborně doplní hovězí i drůbeží maso. Kombinace s rybou je netradiční, avšak neméně chutná. S rajčatovou omáčkou jde krásně dohromady například losos. Inspirativní recepty na rajčatovou omáčku lze najít na webu www.receptik.cz.