To, že je snídaně nejdůležitějším jídlem dne, víme snad již od dětství. Naše tělo by z ní mělo získat až 25% denního energetického příjmu. Kolik z nás opravdu snídá a nezanedbává ji? Řada lidí ať už z časových důvodů nebo jakýchkoli jiných snídani vynechává, což způsobuje výkyvy nálad, problémy trávením a v konečném důsledku dokonce i nadváhu. Zdravá a vydatná snídaně přesto nemusí stát ani hodně peněz a ani tolik úsilí, jak si možná mnozí myslí. GOJI – plody kustovnice čínské je ovoce doslova překypující antioxidanty, minerály a aminokyselinami. Není divu, že se pokrmy z GOJI staly hitem zdravé výživy!

Snídani nepřelstíte

Asi každému z nás se stalo, že zapomněl posnídat. Nejdříve přijde únava, poté hlad, který se snažíme narychlo zahnat prvním jídlem, které máme po ruce. Nutno dodat, že často to bývá kobliha nebo sladká tyčinka. To je však velmi krátkodobé řešení a především tím nedodáme tělu potřebné živiny a energii. Celkovým výsledkem je slabá koncentrace, velké porce na oběd a nakonec pozdní večeře. Z tohoto můžeme vyvodit, že opomínání snídaně opravdu velkou mírou přispívá k nadváze. Naštěstí si lidé důležitost snídaně začali uvědomovat a krom pravidelnosti kladou důraz na pestrost jejího složení. V současnosti máme na výběr z mnoha druhů ovoce, zeleniny, mléčných a sójových produktů nebo cereálií. A nedávno se na snídaňový talíř konečně dostaly též plody GOJI a pokrmy z ní.

GOJI – původ, složení a zpracování

GOJI jsou malé rudé plody keře kustovnice čínské, která se pěstuje především v horských oblastech v Číně. Díky své dlouholeté tradici si tento prověřený lék čínské medicíny právem získal velikou popularitu i na Západě. Zatímco v Asii z GOJI často připravují také čaje, oleje nebo dokonce alkohol, tak u nás známe GOJI spíše v podobě sušených plodů nebo přírodních BIO džusů. Možností jak zužitkovat GOJI je však nespočet. Produkty z GOJI jsou vhodné především k vaření a k přípravě nejrůznějších pokrmů nebo drinků. V tomto článku Vám představíme 5 snídaňových receptů, které si snadno můžete připravit i doma.

Müsli s GOJI

Potřebné ingredience:
– 250 g ovocných vloček
– 50 g sušených plodů GOJI EXCLUSIVE BIO
– 100 g směsi ořechů, mandlí, rozinek
– 75 g třtinového cukru

Vločky spolu s cukrem vsypeme do většího hrnce a zamícháme. Směs pražíme, do doby než se cukr rozpustí a vločky zbarví do zlatova. Za stálého míchání přidáváme postupně plody GOJI, oříšky a rozinky. Vmíchat můžete vaše oblíbené ovoce, cereálie nebo třeba čokoládu. Hotový pokrm doporučujeme zalít vlažným mlékem.

Sušenky s GOJI džemem

Ingredience pro sušenky:
– 1/2 hrnku ovesných vloček
– 1/4 hrnku sušeného kokosu
– 1/2 hrnku mandlí
– 1 špetka soli
– 4 lžíce kokosového oleje
– 3 lžíce rýžového sirupu

Ingredience pro GOJI džem:
– 1/4 hrnku sušených plodů GOJI EXCLUSIVE BIO
– 1/4 hrnku sušených brusinek
– 4 zralé jahody
– 1 kapka pomerančové šťávy
– 2 lžíce rýžového sirupu
– 1 lžička psyllia

Ovesné vločky, kokos, mandle a špetku soli rozmixujeme na moučku. Přidáme roztopený kokosový olej, rýžový sirup a poté dohromady zpracujeme. Hmotu zabalíme do potravinové fólie a rozválíme na silnější plát. Na chvíli necháme ztuhnout v mrazáku. Mezitím připravíme GOJI džem. GOJI s brusinkami namočíme do vody, aby plody změkly a lépe se mixovaly. Poté je propláchneme a rozmixujeme s omytými jahodami, pomerančovou šťávou a rýžovým sirupem. Na závěr vmícháme psyllium a odložíme stranou. Ze ztuhlého těsta můžeme vykrojit libovolné tvary, které necháme chvíli ztuhnout a poté je promazáváme GOJI džemem. Skladujeme v lednici a do týdne zkonzumujeme.

Ranní kaše s GOJI

Ingredience:
– 4 lžíce sušených plodů GOJI EXCLUSIVE BIO
– 300 g obilné kaše
– 2 lžíce rozinek
– 6 vlašských ořechů
– 1 sklenice medu
– třtinový cukr

Obilnou kaši promíchejte s plody GOJI, rozinkami, nasekanými ořechy a zalijte medem. Dle chuti a potřeby doslaďte třtinovým cukrem a můžete dochutit chia semínky či jinými sušenými plody.

Jednoduchý čaj ze sušených plodů GOJI

Ingredience:
– 2 lžíce sušených plodů GOJI EXCLUSIVE BIO
Nejsnazší způsob, jak si připravit čaj z GOJI, je vsypat 2 – 3 lžíce plodů do čajového šálku, zalít vroucí vodou a nechat je cca 15 minut vyluhovat. Plody je i poté možné konzumovat.
TIP: s GOJI můžete obohatit také svůj oblíbený černý, zelený nebo ovocný čaj!

Letní drink z GOJI

Ingredience:
– 1 hrst sušených plodů GOJI
– 2 lžičky medu
– 1 větší hrnek vody
– 50 g zázvoru
– 4–5 citrónů

Všechno ovoce rozmixujte v mixéru a získanou šťávu přeceďte, abyste odstranili vlákna zázvoru.

Investujete rádi do svého zdraví? Sáhněte po BIO kvalitě! Průzkumy potvrdily, že veškeré potraviny pěstované bez použití pesticidů, umělých hnojiv a genericky modifikovaných organismů, obsahují výrazně vyšší obsah vitamínů, vlákniny a antioxidantů. To působí jako prevence rakoviny a zároveň se tím zpomaluje proces stárnutí. Proto doporučujeme BIO!

Redakce Press-News.cz

Doporučuje další zajímavé články na mediích

Tiskové-zpravy.eu     

Aktualitycz.cz

Press-Media.cz

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Post by redakce

Comment(0)