Poskytovatel sociálních služeb Centrin CZ s.r.o. provozuje celkem tři zařízení – dva domovy pro seniory a domov se zvláštním režimem. Ve Zruči nad Sázavou, Praze a středočeské Unhošti poskytuje téměř 300 uživatelům nadstandardní pobytové i pečovatelské služby a perfektní zázemí.

Když se podíváme do zákulisí, zjistíme, že všechny domovy jsou vybaveny vlastní moderní kuchyní, ve které se uživatelům připravuje strava v souladu se zásadami zdravé výživy. Klade se důraz na pestrost ve složení stravy, ale také na pitný režim. Základem je poctivá domácí kuchyně, nikoliv polotovary!

Domovy zajišťují celodenní stravování odpovídající věku, zásadám racionální výživy a potřebám dietního stravování. Denně se podává minimálně 5 jídel – snídaně, přesnídávka, oběd, svačina, večeře – u příslušných dietních režimů také druhá večeře. Vedle toho si uživatelé mohou ze své záliby a s pomocí odborného personálu připravit také vlastní pochutiny v rámci Klubu pečení a vaření, nebo si pochutnat na laskominách, chlebíčcích či dortíčkách, při odpočinkové Kavárničce.

Denně mají uživatelé klasicky na výběr ze dvou až čtyř variant různých jídel k obědu, a to včetně možnosti volby různých druhů příloh. Vlastní výběr k snídani a večeři probíhá několikrát týdně, kdy jsou zpravidla do menu zařazeny slané i sladké varianty.

Po celý den je uživatelům k dispozici čerstvý čaj (sladký i bez cukru, černý, ovocný i instantní), sirup s vodou, která je též samotně dostupná ve výdejnících vody na obytných patrech. Strava je podávána ve společných jídelnách, dle přání nebo potřeby uživatele je donášena na pokoj v tabletovém systému.

Jídelní lístek sestavuje vedoucí stravovacího úseku, nutriční terapeut a vrchní sestra ve spolupráci s lékařem domova. Jsou připravovány diety – racionální, žlučníková, diabetická a diabetická šetřící. Dle doporučení lékaře vyhovujeme i speciálním požadavkům a individuálním potřebám uživatele, není problém zajistit dietu neslanou, redukční, nebo připravit mletou, krájenou či mixovanou stravu.

Při snídani jsou k dispozici různé druhy jemného pečiva, včetně například celozrnného či sladkého. Rozmanité sýry, uzeniny, med, marmelády, ale také teplý párek s hořčicí přijde k chuti nejednomu uživateli. Bílá káva, čaj, kakao – vždy ve sladké variantě i bez cukru.

 

K přesnídávce se obvykle podává ovoce – čerstvé, kompotované, pyré, nebo ovocný salát. K odpolední svačině se servírují mléčné výrobky (tvaroh, jogurt), slané i sladké pečivo či pudink. Druhá večeře zpravidla zahrnuje chléb s pomazánkou či paštikou, ovoce a zeleninu.

Oběd je zlatým hřebem stravovacího dne, připravují se velmi vybrané a chutné pokrmy diety racionální, šetřící, redukční, ale také vegetariánské. Vždy se podává polévka a hlavní jídlo. Pracuje se jen s těmi nejlepšími surovinami od našich vybraných dodavatelů. V letních měsících je do jídelního lístku zařazena i volba pestrých a vydatných salátů. Jaký máte nejraději vy? Ten s kuřecím masem, tuňákem, nebo Coleslaw?

Večeře se v domově připravují teplé – každé druhé úterý je v nabídce kvalitní ryba, jakou je například losos či pstruh. Ale také labužnické – rybí závitky v aspiku, sladké – nudle s mákem, každý si přijde na své!

A kam půjdete na oběd Vy? Bohužel, naše stravování je dostupné jen našim skvělým uživatelům a našim báječným zaměstnancům!

Sandra Grünfeldová

www.centrin.cz

 

Share the joy
  • 28
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    28
    Shares

Post by redakce

Related post

Zprávy

Aktivizace seniorů Centrin CZ s.r.o.

Služby

Domov se zvláštním režimem Centrin CZ s.r.o. v Unhošti

Zprávy

Jak se plesá v domově pro seniory Centrin CZ s.r.o.

Comment(0)