Asi už jste o něm slyšeli. Skoro zázračná bylinka, která má také zázračné účinky. Má schopnost, díky které se konečně zbavíte rýmy. Rýmovník je navíc opravdu minimálně náročný na pěstování. Můžete si ho sami rozmnožit. Stačí odebrat pár jeho stonků s lístky a nechat je ve vodě, nebo i vlhké půdě zakořenit. Pokud jsou teploty venku nad nulou, daří se mu tam skvěle. Má rád slunce, snese ho hodně, ale úplnou výheň neocení. S nadcházejícím podzimem je dobré ho přesunout dovnitř. Vyberte pro něj stanoviště, kde mu nebude hrozit průvan, ten nesnáší, což se projevuje žloutnutím a celkovým odcházením rostlinky. Je velmi choulostivý na přelívání.
Má specifickou vůni, která Vám může být povědomá, můžete v ní rozpoznat meduňku, kafr i mentol. Jeho využití však není pouze v možnosti dát si ho čerstvý do čaje a léčit nachlazení. Také mírní bolesti hlavy a migrény, má příznivé účinky na astma, pomáhá uklidnit podrážděný žaludek a střeva. Můžete jej využít do receptů, kam dáváte šalvěj. Hodí se na dochucení masa, hovězího i jehněčího, je skvělou přísadou do marinád, paštik na zvěřinu. Jeho listy jsou silnější a hodně šťavnaté. Z toho důvodu se opravdu špatně suší, doporučuje se používat je čerstvý.
Velmi oblíbený je recept z rýmovníku na sirup. Na internetu jsou různých receptů doslova desítky. Do některých se kromě jeho listů přidávají také plody citrusů, granátová jablka, černý bez, třtinový cukr a další. Postupy přípravy se také různí, jsou vařené i nevařené varianty. Sirup nemusíte využívat pouze do čaje, můžete si ho mazat na pečivo místo medu.
Rýmovník je zkrátka trhákem, a to nejen letošní sezóny, jeho klidnící a léčivé účinky jsou prokazatelné. Tak neváhejte, ať máte k dispozici na zimu čerstvou rostlinu, ale i sirup, který si z ní jednoduše sami zvládnete udělat.
více v článku...